Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διδάσκουσα: Μαριλένα Κοππά

Περιγραφή Μαθήματος:

Το μάθημα είναι μάθημα συγκριτικής πολιτικής ανάλυσης για μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες. Αρχικά, μετά από εισαγωγή στις βασικές έννοιες και ερμηνευτικά σχήματα του κλάδου της συγκριτικής πολιτικής, γίνεται κριτική επισκόπηση των θεωριών μετάβασης στη δημοκρατία και εδραίωσης της δημοκρατίας γενικά. Δίνεται έμφαση στην περίοδο του τελευταίου τέταρτου του 20ου αιώνα.

Εξετάζονται κριτικά οι παραδοσιακές θεωρίες της «συγκριτικής πολιτικής» με έμφαση στους θεσμούς που υφίστανται μετασχηματισμό κατά τη μετάβαση στη δημοκρατία (κυβέρνηση, διοίκηση, κοινωνία πολιτών κ.ά.). Οι εν λόγω θεωρίες εφαρμόζονται στην περίπτωση της μετάβασης στη δημοκρατία στα Μετα-κομμουνιστικά Βαλκάνια.

Στη συνέχεια εξετάζεται η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας (1991-1995) και οι χώρες και τα πολιτεύματα που προέκυψαν από αυτήν μετά το 1995. Η ανάλυση εστιάζει κριτικά στο πώς η δημοκρατία εξελίχθηκε σε αυτές τις χώρες, καθώς και στην Αλβανία, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Αναλύονται οι πολιτικές και οι οικονομικές κρίσεις που επηρέασαν την εξέλιξη του δημοκρατικού πολιτεύματος στις εν λόγω χώρες. Γίνεται ειδικότερη αναφορά στην παρακμή ή εξασθένηση της δημοκρατίας στα μετα-κομμμουνιστικά Βαλκάνια, ιδίως μετά το 2010, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, του εθνολαϊκισμού, της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων, καθώς και των εντάσεων στις εθνοτικές σχέσεις. Και τέλος οι εσωτερικές εξελίξεις στις υπό εξέταση δημοκρατίες φωτίζονται από αναλύσεις για την επίδραση εξωτερικών ευκαιριών και πιέσεων (σχέσεις με Ευρωπ. Ένωση, Ρωσία, Κϊνα).